Το παραδοσιακό Π.Ο.Π. τυρί της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Η Σφέλα είναι παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στη νότια Πελοπόννησο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Όπως γίνεται σήμερα γινόταν από τους προηγούμενους αιώνες από τους παραγωγούς στις εκμεταλλεύσεις τους. Το όνομα της οφείλεται στον τρόπο τεμαχισμού της τυρομάζας (Σφέλα = λωρίδα).
Η Σφέλα μας παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα, που προέρχεται αυστηρά μόνο από την περιοχή της Μεσσηνίας.
Η Σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει τουλάχιστον για τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι σας. Διατίθεται σε μεταλλικά δοχεία με άλμη 16 Kg και 7 Kg, σε πλαστικά δοχεία με άλμη 2 Kg και 1 Kg και σε αεροστεγή συσκευασία 400 gr και 200 gr.
Το σχήμα της είναι σε παραλληλεπίπεδες λωρίδες περίπου 750 γραμμαρίων.
Η Σφέλα μας είναι πιστοποιημένη από τον Ελληνικό γεωργικό οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» με το πιστοποιητικό AGROCERT ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.). Επιπλέον έχει λάβει βραβεία για την ποιότητα και την γεύση της από εγκεκριμένους οργανισμούς γευσιγνωσίας.